Tabloul lui Mendeleev 😊

Tabloul lui Mendeleev 😊

Și, stând ca un profesor liniștit ce sunt cuminte, în banca mea, asistând elevii care purcedeau la rezolvarea subiectelor de bac, descopăr pe peretele din spatele clasei….ce? Tabloul lui Mendeleev!!! Doar eram în cabinetul de chimie, ce să  descopăr altceva? Doar nu ar fi fost posibil să descopăr carpeta cu „Răpirea din serai”!


  Așadar, copil conștiincios cum sunt, încep să îl studiez, propunându-mi naiv să îmi reamintesc câte ceva din rigorile chimiei de cls a VII a.
Dar….deh! mintea zboară uneori departe…
Așa că încep să descopăr și să fac asocieri care numai cu chimia, drăguța, nu aveau legătură…😊

Primul gând, de ce oare simbolurile chimice nu poartă exact prescurtările, inițialele elementelor? Că de asta suntem atât de limitați, pricepem greu și uităm repede…

De ce N dacă e azot? Și de ce K dacă e potasiu? Ca să rămânem noi în ceață? Nu era mai bine să fie prescurtate precum județele de pe plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor? IS…Iași! Clar pentru tot omul! CL…Călărași! Ce atâta tevatură?
S-a gândit ilustrul Mendeleev să ne încurce, de parcă nu eram destul de încurcați și așa….

Tot din cauza lui oamenii se feresc să mai bea apă și au trecut la altele mai spirtoase. Păi cum, dom’le, să mai ai curaj, când trebuie să bei H2O? Să mori otrăvit și să nu știi cu ce??? 🙈

…simbolurile din tablou…

  Mergând cu gândul mai departe și cu ochii pe tabel, mai descopăr ceva. Indiu, Europiu, Americiu, Californiu, Germaniu, Franciu, Berliniu…hmmm! Toată geografia aproape este pe tabel! Mă așteptam să zăresc râuri și munți…și bulinele roșii de pe hartă pentru orașe! 🤣 Inventiv peste poate dl Mendeleev!

Dar asta nu e tot! Uraniu, Neptuniu, Plutoniu… Uite că am descoperit și tot pe aici! Și la asta…chiar nu mă așteptam!
Dar…Einsteiniu, Nobeliu, Lawrenciu…? Și literatura este prezentă?

  Lovitura finală a venit de la elementul care pur și simplu…m-a interzis! Nu am știut cu ce să îl asociez și nici să realizez la ce s-a gândit somitatea! Cm ( curiu )🙈…hmmm!

  Acceptându-mi ignoranța grosolană dar jucată, sper că v-a fost o lectură care v-a delectat și v-a deconectat, așa cum s-a întâmplat și în cazul meu când mi-am lăsat gândul să zboare în acea zi toridă și copleșitoare!😊

Mendeleev
Previous post …cândva, departe…
Next post …un capăt de rai…